Modul 4 – Bevægelse og arbejd

Den modul jag läser nu, här i Odense, heter Bevægelse og arbejd, och handlar om hur rörelseapparaten är uppbyggd och fungerar. Kring det temat läser vi anatomi, fysiologi, biokemi och så vårt egna ämnen (som vi inte delar med stud.med.) klinisk biomekanik och teoretisk biomekanik.

Anatomi 
Här lär vi oss i den här modulen hur rörelseapparaten är uppbyggd, och den består främst av skelett och muskler, men också av nerver och kärl. Undervisningen föregår normalt som så att vi har föreläsningar med genomgångar av de delar vi arbetar med just nu. Föreläsningarna följs sedan upp med timmar där vi övar med hjälp av frågor i övningshäften, som vi svarar på med hjälp av att kika och pilla på likdelar, plastmodeller, titta på röntgenbilder, fråga instruktorer och framför allt läsa i våra böcker…

Fysiologi
Fysiologi handlar om hur anatomin fungerar – i det här fallet är det musklerna, och deras uppbyggnad, funktion, energiomsättning osv. det handlar om. Här handlar det till exempel om vad som händer när en muskel drar ihop sig – tvärbrocyklus.

Biokemi 
Det här ämnet understöttar fysiologin – här lär vi oss citronsyracykeln (Krebs cyklus, TCA-cykeln… kärt barn har många namn, blä!) och allt annat som har med kroppens energiomsättning att göra. Massor av kemiska reaktioner och formler, inte speciellt spännande alls tycker jag.

Klinisk biomekanik
Klinisk biomekanik är vårt första egentliga kliniska ämne, om man ser bort ifrån den första hjälpen-kurs vi fick i modul 1. Att ett ämne är kliniskt betyder helt enkelt att det är något man använder i klinik, dvs. i verkliga livet. Det är inte en underbyggande vetenskap, utan något man faktiskt applicerar direkt. Klinisk biomekanik 1a, som kursen faktiskt heter, är en palpationskurs, där vi lär oss att märka skelett- och mjukdelsstrukturer över hela kroppen, samt en del annat smått och gott. Vi har väldigt få timmar schemalagda här, så det ska till riktigt mycket övning på ”fritiden”, riktigt mycket…

Teoretisk biomekanik
Teoretisk biomekanik handlar om hur biomekaniken fungerar i teorin, kort och gott. Det betyder att vi läser om hur exempelvis benvävnad/broskvävnad/muskelvävnad beter sig under olika förhållanden – påverkat av olika typer av krafter osv.

Kort och gott, jag har att göra. Det är hårt och slitsamt, men det ger mycket!

En reaktion på “Modul 4 – Bevægelse og arbejd

 1. Hejsan!

  Satt och googlade lite, hamnade här! Håller på att kolla kiropraktorutbildningar. Du går alltså kiropraktorutbildningen i danmark? Hur tycker du att det är? Sker undervisningen på danska? Vet du behörighetskraven? Svårt att komma in?
  Är osäker på den svenska utbildningen då den inte ger en internationellt godkänd akademisk examen.
  Är inte så insatt i ämnet och så men jag måste bestämma mig för vad jag ska bli snart! =o)

  Ha det bra! Tacksam för svar..

  Hälsningar, Linnéa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *