Att finansiera sina studier med medicinska försök

Alla har nog hört talas om ett eller annat medicinskt försök som gått tokfel. Det har ju hänt…

VenflonAtt delta i medicinska försök för att tjäna en extra hacka då och då är en realitet för flera tusen svenskar, särskilt ungdomar och studenter, och i synnerhet på universitetsorter, där forskarna som utför försöken finns.

Många är de föräldrar som uppmanat sina barn till försiktighet efter de skriverier som förekommit om avlidna försökspersoner, svåra men och försök som helt enkelt lyckats slinka igenom de etiska kommitéer och granskningar som finns, trots att de inte borde ha gjort det. Men hur farligt är det egentligen?

Kliniska försök
Det finns flera olika typer av försök, och att rakt av kalla det medicinska försök kan vara missvisande, då det i vissa fall inte alls rör sig om mediciner som ska prövas. Ett bättre namn kunde kanske vara kliniska försök. Det kan röra sig om grundforskning, i exempelvis dermatologi (läran om hud), som i fallet med ett just nu aktuellt forskningsprojekt här i Odense – irritantprojektet. Det kan röra sig om psykologiska tester;  perception, minne, etc.866422_52806149

Detta behöver naturligtvis inte innebära att det är ofarligt. Det är inte bara läkemedel som behöver vara farliga. Allt mindre beprövat medför en risk, som man försöker minimera, men som trots detta finns.

Det medicinska försöket
Det mest klassiska är dock ändå det som innehåller läkemedel av ett eller  annat slag; det är nämligen här pengarna finns. Läkemedelsbranchen är en gigantisk industri, med enorm omsättning (och vinst). Det är en branch som växer i styrka allt eftersom det görs nya naturvetenskapliga, främst biologiska, och i synnerhet genetiska, landvinningar. Här finns det ett ekonomiskt intresse bakom forskningen, och som vi alla känner till går mänskliga hänsyn inte alltid framför vinstpotential.

Egna erfarenheter
Jag har själv nyligen medverkat i ett försök. Beslutet att medverka handlade helt och hållet om riskanalys – är det värt det för de pengar jag får? I det här tillfället var det avgjort det; det var ett beprövat läkemedel, som ges till hundratusentals människor världen över, det var i en låg dos, och det var i få dagar. Dessutom var biverkningarna väldokumenterade, relativt milda (de som var vanligast förekommande) och snabbt övergående. Jag slapp smärtförsök, det gick att passa in i schemat, någorlunda, och timlönen blev hög nog för att det skulle vara lockande.

Som extra inkomstkälla för den stressade studenten utan möjlighet till ett extraknäck med fasta tider kan det vara ett alternativ. CSN är ju inte direkt frikostiga med pengarna, och man ska ju leva…

Summa summarum…
Precis som i alla delar av livet räcker sunt förnuft långt. Verkar ett försök vara förbundet med risker, så kan det mycket väl vara så, och man ska vara försiktig. Verkar det riskfritt, så ska man dubbelkolla medicinerna, kemikalierna eller vad det nu kan vara, en gång till, för att vara på den säkra sidan. Internet är ett utmärkt verktyg för detta.

Jag är på intet sätt en förespråkare för mediciner, utan medverkar, om jag gör det, av helt ekonomiska skäl. Man får göra sig lite moraliska övervägningar när man väljer sina försök – att hjälpa en ph.d.-studerande med ett grundforskningsprojekt kan man ju tycka känns bättre än att vara med i ett försök om en välfärdsmedicin som enbart finns till för att generera inkomster till läkemedelsföretaget som tagit fram den, för ett behov som uppkommit genom dåligt leverne (eller finfin marknadsföring).

 

Intressant?

3 reaktion på “Att finansiera sina studier med medicinska försök

  1. Hej !

    Studerar själv psykologi i Gävle på högskolan och undrar vart kan man anmäla sig till medecinska tester för att tjäna en extra hacka..?
    Kan ju vara värt att pröva på det iaf..

  2. Vissa medecin bolag gör säkert inte det främst för proffit utan för att göra världen till en bättre plats och tar ut pengar för att kunna fortsätta sin forskning.. Lite konstigt att va emot medecin.. men du kanske menar patent på medecin?

    • Jag skriver inte någonstans att jag är emot medicin. Jag skriver bara att jag inte är en förespråkare av det. Det är inte samma sak. Och då menar jag medicin som det förstås av folk generellt, dvs. piller, krämer, sprejer – whatever, framtaget av en läkemedelsfirma. Medicin har sin plats, när det behövs för att människor ska överleva – men det ska inte få ersätta ett sunt liv, det ska inte vara ett substitut för träning och god kosthållning, och framför allt ska det inte användas där kroppen klarar av att läka sig själv. Huruvida läkemedelsbolagen tar fram mediciner för att vara snälla eller för att tjäna pengar, lämnar jag osagt. Vill du tro att det är för att vara snälla, så tro det. Själv tror jag att de ekonomiska intressena är långt större, när firmor bli så stora att de faktiskt har en reel marknad. Dessutom är ju patenten, som du nämner, bara ett bevis på hur giriga firmorna är. Människor dör i drivor varje minut, på grund av att medicinerna (exempelvis bromsmediciner för aidssjuka), som kostar kronor att tillverka, kostar tusentals kronor i licenspengar. Naturligtvis kostar det pengar att utveckla medicin, men det finns gränser…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *